מיכל מתחילה ללמוד בכיתה ז', היא האחות הבכורה שדואגת לאיתמר - אחיה הקטן, ויש חיכוכים בינה לבין אחותה אֵלָה, האחות האמצעית.
מיכל לא אוהבת שאמא שלה וסבתא שלה רבות, זה קורה לאחרונה הרבה במשפחתה.
בארוחת הערב בו המשפחה יושבת יחדיו, מחליט האב שכל אחד יגיד דבר אחד טוב שקרה לו, אך למיכל אין מה להגיד.
כאשר שרון, מחנכת הכיתה נותנת להם עבודה – עבודת שורשים, מיכל לא ידעה אפילו שיש "שלדים" אצלה במשפחה.
מיכל התחילה לכתוב על עצמה לעבודת שורשים, וכשהיא מתחילה לכתוב על אמה היא מבקשת את עזרתה ואז מתחילה ללמוד על העבר של אמא שלה, ומנסה להבין תוך כדי עבודה למה אמא שלה וסבתא שלה רבות.
כאשר סבתה עוברת לדיור מוגן וצריך לפנות את הדירה, מיכל מתנדבת לעזור לאמא שלה וליניב, הדוד שלה במיון הדברים, והם מגלים דברים שהוסתרו בבוֹיְדֶעם.
יש גם סיפור אהבה ראשונה, כאשר אלון מגלה עניין במיכל, שליחת הודעות בפלאפון ואפילו ארוחת ערב עם ההורים.
הספר מסופר מנקודת מבטה של מיכל. מיכל מגלה בגרות ואחריות בין אם זה עזרה להורים, שיעורי בית ואפילו טיפול באחיה הקטן.
ספר נוער שיכול להתאים גם למבוגרים, זה הזכיר לי את העבודה שקיבלתי גם לעשות – עבודת שורשים, בעבודה העבר נכתב למען שהדור הבא ילמד על עברו.
מומלץ!!!
כמו ספריה הקודמים של אורה קרופיק גם "הפרויקט של מיכל" מְזַמֵן לקוראים הצעירים קריאה מהנה ביותר. הספר משלב מסע התבגרות של הגיבורה עם סיפור מתח שהולך ומתפתח תוך כדי התקדמות העלילה. הקוראים מוצאים את עצמם שותפים לפענוח התעלומה וההנאה גדולה!
מיכל היא נערה המתחבבת עלינו מתחילת הספר. היא חכמה, רגישה ומתחשבת מאוד באחרים. נראה כאילו היא תמיד מרגיעה, מפשרת ומרככת למען חברותיה ובני משפחתה. רק שאף אחד לא ייפגע...
העובדה שהסיפור מסופר בגוף ראשון מנקודת ראותה של מיכל מתאימה מאוד לסיפור ההתבגרות שנחשף בפנינו. יש לנו אפשרות להכיר את הגיבורה מבפנים ולהזדהות איתה בכל לבטיה ומחשבותיה. גם סיפור האהבה שמלבלב בינה ובין אלון מקבל יתר תוקף כשהוא מסופר על ידי מיכל עצמה.
משפחתה של מיכל נעימה מאוד לקוראים. היא משפחה חמה, שגם חיכוכים רגילים אינם מפרים את ההרמוניה השלטת בה. המנהג שלהם לספר בכל ערב על משהו נחמד שקרה רק מחזק תחושה זאת.
בכל זאת, משהו מרמז לנו מההתחלה על בעיה: יש מריבות לא מוסברות בין האם ובין הסבתא. אף אחד לא מבין את הסיבה למתח, אך לאט לאט מתברר שהסבתא מסתירה משהו, והמעבר שלה מביתה לדיור המוגן מאפשר גילוי הדרגתי של התעלומה.
כדי לפנות את דירת הסבתא נרתמת המשפחה לעבודת מיון, בחירה ואם יש צורך- זריקת דברים. אני רואה הקבלה יפה בין תהליך זה ובין התהליך של גילוי האמת אודות עבר המשפחה. ככל שנפטרים מחפצים וממשקעים מיותרים מהעבר קל יותר לחשוף את האמת, וחשיפה זאת, עם כל הקשיים שבה, מביאה אושר למשפחה כולה וגם לקוראים.
מיכל התחילה את כיתה ז' בחטיבת ביניים חדשה, עם הידיעה שהשנה היא צריכה לעשות את עבודת השורשים שלה.
תחילה, היא הייתה בטוחה שיהיה קל לעשות את העבודה הזו משום שמשפחתה קטנה ולכן אין הרבה בני משפחה שצריך לדבר עליהם.
אך לא כך קרה הדבר.
התברר למיכל שהחיים של משפחתה מצד סבתה הם הרבה יותר מעניינים ממה שחשבה. איך היא גילתה זאת? בזכות המעבר של סבתה לדיור מוגן.
בזמן שסבתה של מיכל הייתה צריכה לעבור לדיון המוגן, אמה של מיכל ודודה של מיכל היו צריכים לפנות את כל החפצים מביתה על מנת שישכירו אותו למשפחה אחרת שתגור שם. בזמן הפינוי גם מיכל עזרה וכך התגלה סיפור מסתורי שתצטרכו לקרוא את הספר על מנת לגלות מה באמת קרה.
בנוסף, מיכל מתאהבת בפעם הראשונה בנער בן גילה ושמו אלון- עוד בתחילת הספר הם הופכים לזוג ויוצאים ביחד. במהלך הספר תגלו שגם לאלון יש קשר לגילוי הסיפור על סבתה.
הספר "הפרויקט של מיכל" הוא ספר קליל ונחמד שנהניתי במיוחד לקרוא, ואני ממליצה לכולם לקרוא- במיוחד אם אתם מחפשים ספר קליל אחרי שקראתם ספר כבד במיוחד, ובמיוחד אם אתם בני 13-15 אחרי כתיבת עבודת השורשים שלכם.
מתוך הקריאה מתקבלת תמונה של משפחה מאד מגובשת, אב, אם, מיכל (הדמות המרכזית) אחות אלה ואח צעיר איתמר. למשפחה ישנו מנהג יפה והוא שסביב שולחן ארוחת הערב כל אחד מספר על דבר טוב שקרה לו במשך היום, אהבתי.
מיכל לומדת בכתה ז', נושא השנה הוא עבודת השורשים.
בחופשת החנוכה מיכל עוזרת לאמה ולדודה יניב לפנות את דירת הסבתא שעברה להתגורר בדיור מוגן. בסיום עבודתם נשאר רק לבדוק מה מכיל "הבוידם" מין מקום אחסון המותקן בדרך כלל סמוך לתקרה, שם נמצאו שתי שקיות שהכילו בעיקר מסמכים ישנים, לפתע נתגלו שתי מעטפות, אחת הכילה תמונות בהן רואים את האמא של מיכל בחברת הסבתא, ילד קטן ועוד ילדה הדומה מאד לאמא של מיכל. המעטפה השנייה הכילה מסמכים הקשורים לתמונה. מי היא הילדה בתמונות? ומה פשר המסמכים? לא אגלה לכם קוראים צעירים, הרי זה הוא הגרעין המותח והמסקרן בספר.
חבורת הילדים בכתה מאד מגובשת, למיכל שתי חברות נפש אשר חברותן ממשיכה גם לאחר שעות הלימודים, אליהם מצטרף אלון המחמיא כל הזמן למיכל ובהמשך מתפתחת חברות של ממש בין מיכל לאלון. מלבד החברות היפה והנעימה בין מיכל ואלון היא גם עוזרת בפתרון התעלומה בספר וכך עבודת השורשים של מיכל מושלמת.
הספר כתוב בשפה יפה ועשירה מאוד, מתאימה לבני הנוער, גם לקוראים המבוגרים.
הנושא מעניין, מצד אחד עבודת השורשים שזה הוא הנושא המלווה את התלמידים בכתה ז', מצד שני חיי החברה וכמובן המתח והסקרנות הנלווים לגרעין הסיפור.
ממליצה מאד על ספר יפה ומעניין.
סוניה קטלן – דצמבר 2016
ספר נוער נפלא המקפל בתוכו ערכים משפחתיים, לצד סודות אפלים שהושתקו והובלעו במנהרת הזמן. אך סודות דרכם להתגלות והם זולגים החוצה מבעד לבקיעי הזמן.
מיכל גיבורתה הספר 'הפרויקט של מיכל' היא בת בכורה להוריה, אחות לאיתמר ואלה. מיכל לומדת בכיתה ז', היא ילדה אחראית, מנומסת, רגישה ודעתנית. בבית ספרה היא נחשבת כילדה שלא מהססת לומר את אשר על ליבה, בניגוד לרבות מחברותיה ההססניות. במשפחתה של מיכל הגה אביה רעיון נפלא, שכל אחד יספר בארוחה משהו טוב שקרה לו באותו יום. הפוקוס על הטוב מניב תוצאות נפלאות ובכל יום נחשפים בני המשפחה לדברים טובים שאירעו להם. תמונת הפתיחה בספר מתוארת כשמיכל מגיעה לביתה בצהרי היום מבית הספר ושם היא מתקבלת על ידי אמה וסבתה האהובה. מערכת היחסים בין השתיים גם האם וגם סבתה ידועים בעליות ומורדות שלהם. השתיים מרבות להתווכח ומעטים הנושאים שהן מסכימות בו. ביום מן הימים כותבת המורה שרון על הלוח את שתי המילים שישנו לעד את משפחתה של מיכל. 'עבודת שורשים'. כל התלמידים מתבקשים לצייר אילן יוחסין, לתחקר את הוריהם ולספר על עצמם. במקביל נודע למיכל שסבתא עומדת לעבור לדיור מוגן ולשם כך היא צריכה לפנות את דירתה. מיכל מגויסת למשימה ביחד עם דודה יניב ואמה. השלושה מפנים הרבה כלי בית ובגדים ותורמים את חלקם. עבודת השורשים מתקדמת לאיטה, לצד אהבה חדשה ומנצנצת של מיכל. השלדים בארון אלו המוחבאים היטב אצל כל משפחה מתחילים להתגלות ולהרים ראש.
בין שלל הודעות ווסטאפ והטכנולוגיה הממכרת, נחשפים לאיטם הסודות במשפחתה של מיכל ומה שמתגלה שם כל כך עצוב ושמח בו זמנית שקשה לעכל זאת.
הספר כתוב בצורה קולחת ומרתקת מנקודת ראותה של מיכל. הבגרות שהיא לוקחת על עצמה בטיפול באחיה הקטן איתמר, בהשבת הסדר בבית ובהשכנת שלום במשפחתה מעוררים השראה.
"לפני שנרדמתי חשבתי על מה שאמא סיפרה על הילדות שלה. תהיתי אם כל ילד, שאבא או אמא שלו נפטרו, מרגיש את מה שאמא שלי הרגישה: את ענן העצב שלא יוצא מהבית. הרגשתי שיש לי מזל שאמא שלי היא שמחה וחייכנית רוב הזמן." (עמ' 49).